Syksy tuli elettyä sellaista elämää, että voisi ajatella urheiluharrastuksen olevan lopullisesti haudattu kuuden jalan syvyyteen. Mutta 85kg vyön päällä roikkuvaa läskiä on kuitenkin liikaa, ja aamuisin mietin, mitä olen itselleni mennyt tekemään.

Tarkoitus on tosin ollut jo pitkään aloittaa treenaaminen vasta vuodenvaihteen jälkeen. Viime vuodet ovat osoittaneet, ettei treeni-into riitä syksystä kevääseen, joten kenties tammikuusta kevääseen onnistuisi paremmin. Ja jotenkin tuntuu, että keväällä kuitenkin olisi mukavinta olla kunnossa. Ainakin viimeistään rantakelien alkaessa. Ei kuntoon pääseminen kuitenkaan vaadi näinkään lihavalta kuin parin kuukauden reenit. Näin uskon vanhasta kokemuksesta.

Suunnistuskilpailut eivät vieläkään kiinnosta, joten olen asettanut itselleni paljon kannustavammat tavoitteet: alkomaholiin ei kosketa ennen kuin kymppi vajoaa alle 38 minuutin, tai vaihtoehtoisesti ennen kuin vitonen alle 18 minuutin. Tavoitteiden kovuudesta sen verran, etten ole koskaan noitten aikojen alittamisessa virallisesti onnistunut, epävirallisestikin vain kerran. Tämän hetken tasoa on vaikea sanoa, mutta epäilen vahvasti, että 4min/km on hyvin lähellä maksimivauhtia lyhyemmissäkin vedoissa. Niin hirveältä juoksu kahden ja puolen kuun treenitauon jälkeen tuntuu.

Treenisuunnitelmani on yksinkertaisesti se, että tammikuussa teen pitkää ja hidasta niin paljon kuin pää ja jalat kestävät, jotta paino putoaa; sitten helmikuussa alan lisätä joukkoon vauhdikkaampaakin menoa fiiliksen mukaan; ja maaliskuussa alan tehdä itselleni parhaiten tarttuvaa treeniä eli erittäin lyhyttä ja nopeavauhtista juoksua. Tavoiteen toteutuminen vaatii myös sen, että tekniikka palautuu vähintään siedettävälle tasolle nykyisestä pomppimisesta.

Päivitän treenipäiväkirjaa onnistumiseeni asti tähän postaukseen, ja jos sen jälkeen joskus eksyn Orienterareen (ja jaksan) lisään nämä sitten sinne. Asiasta tietämättömille kerrottakoon, että sykemittaria en käytä ja matkat on mitattu mapmyrunilla. Epätarkkuudet yritän pyöristää itselleni epäedulliseksi.

Epäilyjä ja vittuiluja varten kommenttiosio on käytössä. Vinkkejäkin saa antaa. Uudenvuodenlupausten toteutumisprosentti lienee ylipäätään varsin alhainen, joten itsellänikään ei liikoja luuloja ole. Tuskin tämä huono idea kuitenkaan missään tapauksessa on.